ИГРЕ ЈАСЛИЦЕ

ПАУКОВА МРЕЖА

Од вуне (или сличног материјала) направите „паукову мрежу“ негде у кући (на пример између намештаја, испод трпезаријског стола или у ходнику).
Циљ игре је да се деца провуку кроз њу не додирујући вуну.

Потребан маеријал:

  • Вуна
  • Маказе
  • Лепљива трака

БИНГО

Потребан материјал:

  • Папири
  • Фломастери
  • Жетони (зрневље пасуља, дугмад, кованице,…по вашем избору,односно, оно што имате у свом дому на располагању)
  • Посуда у коју ћете ставити папириће са исписаним бројевима од 1-10

Упутство за игру:

На папиру или картону напишите комбинације од 6 бројева, од 1-10, сваки играч за себе има један такав папир. Једно дете или одрасли извлачи папирић и чита број. Ко на свом папиру има тај број, поклапа га жетоном (дугметом, кованицом, пасуљом…), све док не буду извучени сви бројеви са папира. Када поклопи све бројеве, каже: „БИНГО“, и има право да као победник извлачи папириће за следећу партију.

ЧИТАОНИЦА

Драги наши родитељи и децо,

Препоручујемо вам да посетите страницу www.digitalna.nb.rs која вам нуди мноштво занимљивих текстова које можете читати заједно са децом.

Читање књига је веома важно јер осим што на овај начин квалитетно проводите време са својим дететом,развијате и богатите дечији речник, машту,креативност и когнитивне способности детета/запажају,закључују,мењају постојеће,постављају хипотезе/.

Ове мале ризнице за децу на крају текста садрже питања и задатке који ће вам дати идеје за започињање дијалога са децом,а ви ћете сигурни смо смислити још много тога занимљивог.

ПРОЗОР У СВЕТ

НАША БАШТА

Уколико већ имате терасу са цвећем или кућне биљке, укључите децу у бригу о биљкама. Такође, можете да посадите семе које брзо клија. То може бити, на пример, пасуљ. Довољно је да зрно пасуља ставите у ватицу натопљену водом, или у љуску од јајета са мало земље, и да ставите на топло или осунчано место. Редовно заливајте или накапајте воду и већ за неколико дана моћи ћете да пратите како семе расте.

Баштенске активности су добре за децу јер активирају сва чула – дете може да додирне биљку, земљу, изброји листове, проучи како листићи и цветићи изгледају. Такође, кроз баштенске активности деца развијају вештину и прецизност прстића, а она мало старија могу да се укључе у разговоре о научним концептима и здравој исхрани. Заједнички рад подстиче повезаност и добре односе у породици.

За старију децу, предшколце и школарце, можете сваког дана у исто време да усликате како је ваш пасуљ порастао – после се може направити колаж (као мали експеримент из биологије). Поделите са широм породицом како биљке расту. Бака или дека ће можда имати неки користан савет.

Потребан материјал:
• Пластична чаша,
• Мало земље,
• Семенке пасуља или неког другог биља,
• Бокал са водом
• Тацна
• Маркер (како би обележили назив биљке коју сте засејали)

ИГРЕ ЈАСЛИЦЕ

СЛИКЕ ИЗ ДЕЛОВА

ШТИПАЉКЕ

ПРЕСИПАЊЕ

Материјал: 2 посуде, сува тестенина, кашика, кашичица, пиринач
Активност пресипањa тестенине подржава вежбање ситних мишића шаке ( фина моторика шаке ) и значајно утиче на развој вештине самосталног храњења.

ИСКЉУЧИ ЧЕТВРТОГ

Средства: папир, бојице, разне апликације…
Један од четири елемента не припада. Циљ игре није да погоде решење ( некада решења има и више), већ да ,,загреју вијуге“. Сваки одговор детета похвалити са ,,баш ми се свиђа како размишљаш“, или, ,,одлично размишљаш“.

ЛЕДЕНЕ БОЈИЦЕ

Потребан материјал: вода, калупи за лед/ за пралине/ пластичне чаше, прехрамбене боје, дрвени или пластични штапићи, бели папир
(Уколико су прехрамбене боје прашкасте, најпре их је потребно растворити посебно и води)
• група: средња васпитна
• Деца сликају ледом по папиру. То подстиче децу да истражују, да посматрају и изводе закључке како настаје боја. Лед се при повлачењу потеза по папиру топи и оставља траг боје. Код деце се развија креативност и маштовитост, али и утиче на развој фине моторике.

ЗАНИМЉИВИ ОТИСЦИ

Потребан материјал: пластичне чаше, (пластичне) виљушке, шрафови, темпере
• група: предшколска
• Сликање помаже деци у физичком развоју, развоју координације око-рука, развоју мишића шаке. Такође помаже у именовању и означавању појмова, у развијању лепог писања.

Све ће бити добро

Полигон јаслице

Препреке се могу направити од ствари које су доступне у кући, а које нису опасне да се дете може повредити /јастуци, делови гарнитуре за седење, столице, столови, спортски реквизити уколико их поседујете…./
Ова активност подстиче развој крупне моторике, координацију покрета, равнотежу, спретност, окретност, сналажљивост, снагу.
Можете осмислити причу, према дечијим интересовањима, која ће ваш полигон учинити још занимљивијим /шетња кроз шуму, потрага за диносаурусима, благом…/

Ускршње декорације

Потребан материјал: картон од убруса или тоалет папира, папир у боји, маказе, лепак, украсне траке, перлице, фломастери
• група: предшколска
• Овакве активности подстичу код деце креативност, машту и вештине рада руком. Развијају моторичке способности и активност битну за почетно учење писања. Такође рад маказама развија самопоуздање и вежба мишиће шаке.
• Све заједничке активности родитеља и деце кроз игру подстичу њихову узајамну подршку и задовољство.

Моје скровиште

Потребан материјал:
јастуци, чаршаф, ћебад, столице, сто…

Направити заједно са децом скровиште између столица, испод стола… и у њему организовати различите активности.

Игра подстиче заједничке активности деце и одраслих, омогућава им да истражују и упознају различита својства предмета из свог окружења и начине њиховог коришћења.
Даје прилику деци да се осаме, уживају и радују се, развија дечију радозналост, невербалну и вербалну комуникацију и да се на тај начин осећају опуштено и сигурно.

Експеримент “Зашто је важно прати руке”

Потребан материјал:
посуда са водом, бибер, течни сапун

Појашњење експеримента на линку https://youtu.be/8-OJM-fWlXg

• Овакве активности подстичу децу на активност, да описују оно што виде, да то тумаче и из тога извлаче закључке.

И, шта сте ви из овог експеримента закључили?

Едукативна ликовна игра “Пупеће тесто”

Корак 1.Припремити материјал

Корак 2.Бојење теста

Корак 3.Тесто се суши

Корак4.Представа са тестом

Материјал: Брашно,боје за фарбање јаја, вода, четкице, кашике и посуде за мешење.

Циљ: Развијање фине моторике, подстицање креативности и маштовитости, подстицање говорног стваралаштва.

Опис игре: Дете сједини потребне састојке, промеша. На папиру црта модел који жели, по моделу ставља тесто и креће да га боји. Потом се ти модели теста оставе да надођу, да се осуше ,могу се ставити и у микроталасну. Када се осуше, исеку се и деца организују представу са причом коју сами осмисле по жељи.

Домаћи пластелин

Материјал: модлице, пластични ножеви, шкољке, амбалажни материјал ваљкастог облика /дезодоранси, кутије од крема, бочице од шумећих таблета…/
Пластелин је одличан сензорно-перцептивни материјал који подстиче децу на истраживање. Млађа деца могу да праве разне ствари и на тај начин развијају фину моторику руку, развијају мишиће шаке и прстију, док старија деца могу да испољавају своју креативност.

NEOBIČNO CRTANJE

Deci skinete čarapice sedeći a može i stojeći uz pomoć roditelja,  date drvene bojice ili flomastere. Stavite im bojicu izmedju prstića na nogama i pustite ih da švrljaju – pišu. Mlađa deca mogu izvoditi aktivnost uz pomoć roditelja, a starija deca mogu pokušati samostalno.

MATREIJAL:
Drvene bojice ili flomasteri. Papir većeg formata ili karton.

ZNAČAJ:
vežbanje potpomaže pravilnom razvoju misića stopala, razvijanje koncentracije, prevencija ravnih tabana i pravilno držanje kičme.

МАСКЕнбал против короне

Назив игре:

„ МАСКЕнбал против короне“

Циљ игре:

Постицање позитивне атмосфере и развијање емтатије код деце;

Опис игре:

Направите макску (костим) на тему „МАСКЕнбал против короне“ . Маске могу бити индивидуалне или породичне. Унапред договорите датум и време одржавања маскенбала и позовите своје другаре из вртића, комшилука, сестре, браћу и на тај начин улепшајте једни другима дан и пружите подршку у изолацији. Фотографије размените користећи доступне друштвене мреже.

Потребан материјал:

Платно, разнобојни картони, фломастери, бојице, предмети из окружења…

Мере и мерења

„ Мере и мерења“

Циљ игре:

Проширивање искуства о мерењу висине и тежине

Опис игре:

Помоћу метра дете треба да измери висину својих укућана, а затим на папиру да забележи, цртајући чланове породице од највише од најнижег.

Користећи вагицу измерити тежину чланова породице и податке унети на папир.

Потребан материјал:

Метар, вагица, папир, прибор за цртање;

Дрвена прича о корона вирусу

Прокувани домаћи пластелин

Потребан материјал:

  • 1 шољица глатког брашна
  • 1 кашичица лимунске киселине
  • 1 кашичица уља
  • пола шољице соли
  • 1 шољица кипуће воде
  • прехрмбене боје по жељи

Рецепт:

Помешајте брашно, со и лимунску киселину мутилицом и полако уливајте воду, уље и боју. Потом кувајт један минут, истресите смесу у чинију и премесите док смеса не постане сјајна.

Циљеви:

  • развија фину моторику
  • развија координацију око-рука
  • подстиче креативност и машту
  • смирује

Игра шаблонима стопала и шака

Материјал: 

Шаблони отисака шака и стопала

Циљ:

Развој спретности, окретности, акомодација око-нога, око-рука.

Забавна рециклажа

Пластична флаша у неколико потеза може да постане супер забавна играчка или користан предмет у кући. Осим што показујете детету како да рециклира и тако смањи смеће и чува природу, уједно стимулишете и креативност и различите вештине које уз то долазе.

Издвојили смо идеје које ће вас стимулисати на игру и дивно проведене заједничке тренутке са дететом.

Потребан материјал:

  • пластична флаша
  • папир у боји
  • ролнице од убруса
  • колаж папир
  • вуница
  • дугмићи
  • креп папир
  • лепак
  • мака

Позориште у кући

Луткарска позоришта и представе су омиљена забава међу децом па самим тим може бити предлог уношења маште и глуме у свакодневницу вашег дома. Осим саме глуме и маштарија ваше деце, ово модификовано позориште, омогућује вашој деци вишесатну занимацију, јер пре глуме треба све потребно и припремити.

Потребан материјал:

  • штапићи
  • варјаче (дрвене),
  • ролне од убруса,
  • тканина,
  • вуна,
  • конац,
  • маказе,
  • лепак,
  • картон,
  • фломастери.

Упутство за игру:

Пре самог почетка игре можете са дететом погледати неку од луткарских представа, и о истој поразговарати. Осмислите коју и какву представу желите и каква вам позорница треба. На основу тога, прикупите материјал и крените у акцију. Параван за луткарску позорницу може бити направљен од кутија или старих коцки, рамова и сл.

Полигон

Материјал: Креда

Опис игре: Нацртати кругове који представљају обручеве и нацртати стопе. Дете прати нацртано и скакуће по полигону.

Циљ игре: Подстицање физичког развоја, развијање брзине и спретности као и концентрације.

Слагалица

Материјал:
Различите играчке, лопте, балони…, лепљива трака
Циљ:
Развој фине моторике, развој мишића прстију и шаке и кординација покрета око – рука
Децу ћете додатно мотивисати за ову активност ако „заробите“ њихову омиљену играчку.

Одлепи играчку

Материјал:

Дебљи папир или картон

Колаж папир, бојице, маказе

Циљ:

препознавање бројева, придруживање, креативност, логичко мишљење и закључивање, увод у почетно сабирање и одузимање, и све то на забаван начин.

Свет сенки

Лопта

Потребан материјал: лопте различитих материјала-крпене, гумене, пластичне
• група: старија јаслена
• Игре лоптом (бацање, добацивање-котрљање..) код деце подстичу кординацију покрета и развој фине моторике.
•Дете природно учи кроз игру и покрет. Играње јесте у људској природи, основна је потреба и елементаран начин изражавања. Деци је потребно да се крећу да би се здраво развијала и да би се добро осећала. Лопта је важна за развој и стимулацију регија у кори великог мозга за динамичку акомодације, фину моторику и равнотежу.

Правимо књиге

Потребан материјал: 3 празна листа папира А4 пресавијена на пола, оловке, бојице, фломастери, лепак, маказе, хефталица, налепнице, стари часописи, колаж папир, тканина.
• група: предшколска
• Писање и цртање у књизи је начин да дете изрази своје мисли и маштања. Заједнички избор теме књиге повод је за занимљив и конструктиван разговор између родитеља и деце.

Игре са пластичним чашама и лоптицом

Потребан материјал: пластичне чаше, лоптица, мали сто
• Деца преко стола убацују лоптицу у чаше које се налазе залепљене уз ивицу стола.
• Игра подстиче вештину спретности и прецизности. Кроз игру родитељ даје подршку детету и оно се осећа сигурно и подржано од стране родитеља.