Program Eko škola

Predškolska ustanova „Moje detinjstvo“ je od maja 2017. godine uključena u međunarodni program EKO škole. U ovaj međunarodni program uključena su dva vrtića naše ustanove – vrtić „Zvončica“ i vrtić „Pčelica“. Prema pravilima programa koja su preuzeta od Međuarodne organizacije FEE (Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini) za predškolske ustanove prijavljuju se vrtići posebno, jer je mreža vrtića velika i teško se može pratiti program za svaki objekat.

Program je tačno definisan, jednoobrazan na međunarodnom nivou (trenutno je uključeno više od 30 evropskih i vanevropskih država), zadate smernice programa ne mogu se prilagođavati, već ih je potrebno u celosti slediti. Škole i predškolske ustanove koje ispune postavljene kriterijume i koje brigu za životnu sredinu postavljaju kao trajnu vrednost i način življenja, dobijaju povelju o statusu Međunarodne eko-škole i zelenu zastavu sa znakom eko-škole. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodeljuje se na dve godine, nakon čega se ustanova mora prijaviti za obnovu statusa i dokazati da je u sprovođenju programa, prema zacrtanim smernicama otišla „korak dalje“, produbila i proširila rad na izabranim temama, što sve treba i iscrpno dokumentovati.

U Republici Srbiji međunarodni program Eko – škole podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja „kao projekat koji ima za cilj zaštitu životne sredine i promovisanje obrazovanja za održivi razvoj“, a pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja.

Program ne počiva na jednoj temi, nego je trajan i predstavlja dugoročnu opredeljenost ustanove, lokalne zajednice i društva. Način sprovođenja programa je definisan određenim koracima/elementima, kojih ima ukupno sedam: Osnivanje odbora Eko škole, Ocena stanja životne sredine, Izrada programa rada, Praćenje stanja i ocenjivanje, Rad prema nastavnom planu i programu, Ocena stanja životne sredine, Označavanje i oglašavanje programa u školi.

Izvođenje programa nadzire Nacionalni komitet i Organizacija nacionalni operater za sprovođenje Programa u Srbiji.