Vrtići bez granica

Projekat „Vrtići bez granica 2“ u našoj ustanovi realizuje se od juna 2014.g.

Opšti cilj projekta je doprinos ostvarivanju prioritetnih ciljeva Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine koji se odnose na povećanje obuhvata dece od 3 do 5,5 godina kvalitetnim, inkluzivnom predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Specifični ciljevi projekta su:

  • Povećanje dostupnosti kvalitetnih PSP i usluga za podršku ranom razvoju i povećanje kvaliteta inkluzivnog vaspitanja i obrazovanja u izabranom JLSU,
  • Unapređivanje pravnog i institucionalnog okvira za inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje;
  • Unapređivanje upravljanja znanjima i zastupanja inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

U okviru projekta „Vrtići bez granica 2“ u našoj ustanovi realizuju se programi kratkog trajanja koji imaju za cilj podsticanje celokupnog razvoja dece i dodatnu podršku porodicama koje do sada nisu bile uključene u PVO, razvijanje partnerstva i participacije porodice u životu vrtića i zajednice, pružanje prilike za jednaki start sve dece, posebno dece koja pripadaju nekoj od osetljivih kategorija.

Koordinator tima je Tanja Spasović, psiholog.

U okviru projekta „Vrtići bez granica 2“ organizuju se sledeći programi kratkog trajanja:

1. „Vrtići bez granica 2“ – ZABLAĆE

U okviru projekta „Vrtići bez granica 2“, Predškolskoj ustanovi “Moje detinjstvo” omogućeno je organizovanje posebnog programa u trajanju od četiri sata za decu uzrasta od 3 do 5,5 godina, a u cilju pružanja dodatne podrške porodicama čija deca nisu uključena u život i rad ustanove.

Na teritioriji MZ Zablaće, u OŠ „Vladislav Petković Dis“ adaptiran je i prilagođen prostor za boravak dece predškolskog uzrasta od 3 do 5,5 godina. Formirane su dve mešovite vaspitne grupe dece koje redovno pohađaju ovaj program. Program je besplatan za sve polaznike.

Teorijsko polazište programa zasnovano je na socio-kulturnoj teoriji učenja, sociologiji detinjstva i poststrukturalizmu.

Cilj programa je podsticanje celokupnog razvoja dece i dodatna podrška porodicama koje do sada nisu bile uključene u PVO, razvijanje partnerstva i participacije porodice u životu vrtića i zajednice, pružanje prilike za jednaki start sve dece, posebno dece koja pripadaju nekoj od osetljivih kategorija.

2. POSEBAN PROGRAM „IGROVNICA“

„Igrovnica“ je poseban program kratkog trajanja, koji se u našoj ustanovi realizuje u okviru projekta „Vrtići bez granica 2“ od kraja 2014.g. Cilj progama je podsticanje i razvijanje celovitog razvoja, različite igrovne i istraživačke aktivnosti kao načina saznavanja i istraživanja sopstvenog iskustva dece i roditelja, razvijanje parterstva porodice i vrtića.

Tokom radne 2014/2015.g. program „Igrovnice“ pohađalo je 24 dece uzrasta od 3 do 5,5 godina koja nisu pohađala redovni program.

U radnoj 2015/2016 godine program „Igrovnice“ realizuje se u vrtiću „Mali kapetan“ od novembra 2015.g., dva puta nedeljno po 2 sata. Ovim programom obuhvaćeno je 24 dece, uzrasta od 3 do 5,5 godina koja nisu pohađala redovni predškolski program.