Током месеца септембра, реализовали смо прве обуке „Учимо заједно у примени Нових основа – Године узлета“за наше колеге из других предшколских установа.

Били смо у прилици да заједно учимо са  60 практичара из предшколских установа: ПУ „Радост“, Чачак, ПУ „Ужице“, Ужице, ПУ Параћин, ПУ Алексинац, ПУ „Олга Грбић“ Косјерић,  ПУ „Радост“ Чајетина,  ПУ „Ната Вељковић“ Крушевац.

Обука је осмишљена тако да колеге буду у прилици да прођу ТУРУ КРОЗ ВРТИЋ, ПРАТЕ МОДЕЛОВАЊЕ ВАСПИТАЧА И МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА непосредно у васпитној групи и  ПРАТЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ПРИЧЕ О ТЕМИ/ПРОЈЕКТУ.

Сви учесници су обуку проценили као веома значајну прилику за учење, да их је обука  оснажила,мотивисала, и да су сада сигурнији при развијању реалног програма са децом. Учешће на обуци је подстрек за даљи рад и „ветар у леђа“ и доприноси даљем учењу и раду на развијању Нових основа у пракси.

Обуку процењују као значајну због подстицаја за промишљање о сопственој пракси и да имају жељу за променом када се врате у своје вртиће/установе. Учесници наводе да су захваљујући обуци имали прилику да виде како изгледа један реалан програм у складу са „Годинама узлета“ и да се увере да  је могуће да живи у пракси. Захваљујући овом искуству добили су комплетнију слику и везу теорије и праксе. Разрешили су многе дилеме са којима су дошли и препознали значај тимског рада и заједништва.

Неки истичу да им је све било од великог значаја и да је видљива добит коју имају деца од Нових основа, али и  сами практичари.