Svečanim polaganjem kamena temeljca započeta izgradnja vrtića kod Čačka

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i gradonačelnik grada Čačka, Milun Todorović, položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u selu Zablaće, kod Čačka.

U izgradnju novog vrtića biće uloženo preko 110 miliona dinara, prostiraće se na površini od 1200 m2. Izgradnjom novog objekta obezbediće se 120 novih mesta za decu iz ovog grada, što će doprineti smanjenju liste čekanja za upis u predškolsku ustanovu.

„Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke, nastavlja vredno i posvećeno da radi na širenju kapaciteta predškolskih ustanova širom Srbije izgradnjom novih i dogradnjom i adaptacijom postojećih objekata. Naš cilj je da se što više mališana uključi u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naročito onih iz socijalno osetljivih grupa“, izjavila je ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović  rekao je da mu je izuzetna je čast što danas zajedno sa ministarkom svečano obeležava početak izgradnje vrtića u Zablaću, objekta u koji će moći da se smesti oko 120 mališana, iz čak 10 mesnih zajednica.

 „Nakon tri godine intenzivnog rada lokalne samouprave i resornog ministarstva na pribavljanju svih uslova za izgradnju vrtića, ona je i zvanično počela, na veliko zadovoljstvo svih nas, a naročito mališana i roditelja koji žive u ovim mesnim zajednicama. Zahvaljujemo Ministarstvu prosvete, koje je prepoznalo naš grad, i uvrstilo nas u veoma značajan projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, kao i Svetskoj banci, čijim  se sredstvima on finansira, u iznosu od 167 miliona dinara, dok je Grad Čačak za izradu projekta i kupovinu zemljišta učestvovao sa nešto više od šest miliona dinara“, izjavio je gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović i zahvalio se ministarki na poseti.

Izgradnja novih vrtića realizuje se u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje Ministarstvo prosvete realizuje uz podršku Svetske banke. Ovaj projekat posvećen je povećanju kapaciteta predškolskih ustanova širom Srbije za 11.000 novih mesta, kao i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kroz edukaciju stručnih kadrova, mentorsku podršku i obuke za vaspitače. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta.