Evropska noć istraživača

PU,,Moje detinjstvo“je bila jedna od učesnika događaja Evropska noć istraživača. Ove godine Noć istraživača održana je 28. i 29. septembra u 27 zemalja,uključujući i Srbiju. Sam događaj promoviše nauku i upoznavanje različitih naučnih oblasti kroz igru i na zabavan način.

PU,,Moje detinjstvo“ učestvovala je sa programom“Arheološka početnica“. Program su osmislili i realizovali stručnjaci iz naučne oblasti arheologije i paleontologije (Aleksandra Gojgić i Biljana Čkonjević) zajedno sa vaspitačima naše ustanove (Nataša Milojević, Zorica Komarica, Milica Vasilić Dačević i Snežana Ković). Program je namenjen deci predškolskog uzrasta, a sam cilj programa je bio da se deca upoznaju sa  naukama arheologijom i paleontologijom na zabavan i za decu prilagođen način, kroz aktivnosti radioničarskog tipa, gde su deca bila učesnici, mali istraživači.Na improvizovanom lokalitetu deca su  iskopavala različite materijale,koje su čistili,razvrstavali na predmete i fosile i odnosili kod stručnjaka određene oblasti (predmete kod arheologa, fosile kod paleontologa). Kroz niz različitih aktivnosti deca su saznala na koji način se postupa sa iskopanim materijalom (kako se meri, posmatra, proučava i konzervira).

Radionice programa “Arheološka početnica“ su bile u dva termina, od 18 do 19 časova i od  19 do 20 časova.U radionicama je učestvovalo oko 50-oro dece iz čačanskih vrtića.