УДРУЖЕЊЕ ПРЕДШКОЛСКИХ УСТАНОВА                                 

„ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ“

 

СТРУЧНИ СУСРЕТИ ЗАПОСЛЕНИХ
У ПРЕДШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА

У суботу, 29. септембра 2018. године у Чачку, у простору Музичке школе „Др. Војислав Вучковић“ и  Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, Цара Душана бб, одржан је једнодневни акредитовани стручни скуп под називом:

 

„ПРАВЦИ ПРОМЕНА КА КВАЛИТЕТНОЈ ПРАКСИ”

Скуп је организован у организацији Предшколске установе „Моје детињство“ из Чачка и Удружења предшколских установа „Чика Јова Змај“ из Чајетине. 

          У пленарном делу скупа учесници су имали прилику да се упознају са савременим концептом предшколског васпитања и образовања који се развија у Тосакни/Тоскански приступ учењу деце раног узраста/, као и Ређо Емилија концептом, који представљају тренутно најквалитетније предшколске праксе у свету.О наведеним коцептима говориле су: Сузана Симеуновић,педагог и директор ПУ “Моје детињство“, Снежана Илић и Тања Спасовић,психолози ПУ “Моје детињство“ и Сандра Бацковић, педагог Завода за Унапређивање васпитања и образовања.

       Након пленарног дела,приказани су примери из праксе у две паралелне сесије на тему-Организација средине за учење и Пројектни приступ у раду са децом предшколског узраста.У ово делу скупа своје радове су приказале установе које су прошле кроз искуство пилотирања Нових основа програма: ПУ „Симо Милошевић“, Земун, ПУ “Радосно детиство“, Нови Сад и ПУ“Моје детињство“ из Чачка,као и представници ПУ“Радост“,Чајетина и ПУ“Сунце“, Горњи Милановац.

      Скупу је присуствовало укупно 133 стручних радника из предшколских установа Србије: из Шабца, Лознице, Врњачке Бање, Ивањице, Лучана, Чајетине, Свилајнца, Баточине, Велике Плане, Новог Сада, Земуна, Чукарице, Горњег Милановца и Чачка.